Het Vertrouwde Adres voor uw Labrador & Zwitserse Witte Herder Pups.

Dekking 

Voor de Dekking

Wanneer wij merken dat een van onze honden loops moet worden, wordt hier van te voren al veel onderzoek over gedaan. De honden krijgen namelijk maar 1 keer in het jaar een nestje. Van te voren gaan er allerlei testen voor de gezondheid van de hond af. Wilt u hier meer over weten? Klik dan boven aan op INFORMATIE>GEZONDHEID.

Ruim van te voren, maken we altijd een plan welke teef we met welke reu willen combineren. Dit hangt af van verschillende factoren namelijk:

  • De Kleur is natuurlijk iets om goed rekening mee te houden.  We zullen hier niet te veel over beschrijven aangezien dit een lastig proces is. We proberen een beetje variatie te houden met nestjes, maar dit hebben we vaak niet in de hand. 
  • De Uitslagen van de Gezondheidsonderzoeken. Alle ouders worden altijd getest op bepaalde erfelijke afwijkingen. Als het te maken heeft met een test en onze teef is een drager. Moeten we rekening houden dat we opzoek gaan naar een reu die Vrij / Niet- Drager is. Zodat de pups nooit twee defecte genen hebben en lijder worden. Ook kan zo'n situatie voorkomen dat we een hond die HD A heeft kruisen met een hond HD B. Waarom wij alsnog met een hond willen fokken, ondanks dat hij misschien een iets minder goede uitslag heeft? Dit is zodat de genenpoel in Nederland nog groot genoeg blijft. Als we alle honden allemaal zouden afkeuren, krijg je veel eerder te maken met inteelt.
  • Het Karakter. Soms gebeurd het ook weleens dat we een minder zelfverzekerde hond hebben, we zoeken hierbij dan een altijd iets zelfverzekerde reu. Wanneer we een niet-zelfverzekerde reu hierop zou doen, is de kans zeer groot dat de pups dit karakter erfelijk gezien ook mee krijgen. Natuurlijk is het uiteindelijke karakter van de pup van veel meer andere factoren afhankelijk.
  • De Bouw van de Ouderdieren. Het is ook per nest afhankelijk waar we naar op zoek zijn. Willen we meer de showlijn ( dikker, steviger, robuuster gebouwd) of zijn we opzoek naar de werklijn ( Smaller, atletischer gebouwd). We zoeken dan de combinaties op die we zelf het beste bij elkaar vinden passen. 
  • De Situatie. Het is de afgelopen maanden ook wel gebleken dat de situatie veel met de dekking te maken hebben. Wijzelf vinden het fijn als we geen lange autorit moeten maken met onze honden en dat we een goede klik hebben met de dekreu zijn baasje. 
  • Regelement. Bij de witte herders is het zo geregeld vanaf 2021 dat de oudercombinatie, maximaal twee keer mag worden herhaald. Dit betekend dat na twee nesten, er een andere vader moet worden gebruikt. Daarnaast is het ook zo dat we maar één keer in het jaar een nestje pups willen van een teef. 

Ook afhankelijk van hoe goed en leuk ze het vinden om moeder te zijn. Het kan om deze reden ook altijd zijn dat we maar een nestje doen, omdat wij het niet verantwoord vinden om nog een nestje mee te fokken.

Wanneer een hond tweemaal een keizersnee heeft moeten ondergaan, zijn wij ook genoodzaakt om met deze hond te stoppen. Deze beslissingen worden altijd samen gemaakt met onze dierenarts. 

Als er wordt besloten wordt om te stoppen met een teef of als ze worden afgekeurd, mogen ze altijd bij ons blijven. Echter wanneer we een kans zien om ze bij goede vrienden, kennissen of bekende klanten te herplaatsen, bekijken we altijd deze mogelijkheid. Niet omdat we niet van ze houden of dat 'we er niks mee kunnen', maar omdat we iedere hond persoonlijke aandacht gunnen en een rustig huisje. Tuurlijk hebben ze het bij ons goed en genieten ze dagelijks in de roedel, maar als ze iedere dag dagelijks persoonlijke aandacht krijgen, op een plekje waar ze rustig op hun eigen tempo oud mogen worden. Gunnen we het onze honden ook. Maar wij doen onze honden uiteraard NOOIT zomaar weg.


Tijdstip Dekking

Wanneer er een keuze is gemaakt voor een bepaalde combinatie, is het afwachten tot de teef de juiste leeftijd heeft bereikt of er genoeg wachttijd zit tussen een nest. Daarna is het afwachten tot ze loops wordt. Bij loopsheid spreken we over de vruchtbare periode wanneer een teefje gedekt mag worden. 

Vaak is het in een roedel zo wanneer er één teefje loops wordt, dat ze elkaar aansteken. Dit is zo geregeld vanuit de natuur. Ze worden ongeveer om de 6-8 maanden loops, dit is per hond verschillend. De witjes zitten ongeveer precies rond de 6 maanden, terwijl de labradors vaak iets lopen maar dat is uiteraard onze mening. Wij controleren wekelijks of er teefjes loops zijn geworden.

Wanneer de teef is loops geworden, gaan we de dagen tellen en houden we vooral ook het gedrag goed in de gaten. Wanneer er een duidelijk sta reflex is, is de teef kwa gedrag "klaar voor". Echter is dit niet altijd zo.  We houden daarom altijd rekening dat ze tussen de 12- 14e dag van de loopsheid gemiddeld gedekt worden. Wanneer we onze eigen dekreu hebben, kunnen we dit uittesten. Wanneer de teef het toelaat is dit vaak een goed teken, als dit niet zo het geval is ben je vaak te vroeg of te laat. Ook dit is niet altijd het geval, sommige teven reageren ook wat feller dan anderen.                                                                Wanneer we naar een andere dekreu gaan, wordt er ongeveer vanaf de 10e dag bloed geprikt bij de dierenarts. Dit is omdat sommige dekreuen op een redelijke afstand van ons vandaan zijn en we niet onnodig tijd willen verspillen.  In het bloed wordt de progesteron waarde gemeten, wat aangeeft wanneer de eisprong plaats vind. Hoe hoger de waarde, des te eerder de teef gedekt kan worden. De dierenarts geeft dit dan ook aan, maar het kan ook voorkomen dat je meerdere keren moet prikken. 

De dekking is eigenlijk altijd in ons geval een natuurlijke dekking, mits er bepaalde redenen zijn waarom dit niet mogelijk is.

Drachtigheidscontrole

We weten pas of de dekking is geslaagd, wanneer we een drachtigheidscontrole doen. Bij de 4 weken wordt een echo gemaakt van de teef, hierbij kunnen pups worden gezien. Er is eventueel ook een mogelijkheid om een röntgenfoto te maken, dit is vaak wat specifieker en kan je duidelijk pups tellen. Echter wordt deze pas in een veel later stadia gemaakt en dit willen wij persoonlijk liever niet doen. Omdat het voor de teef als stress ervaren kan worden. In sommige gevallen moeten we dit wél doen. Zodat we ons moeten voorbereiden voor een keizersnee of een lastige bevalling (bij weinig pups).                                                           Wanneer we weten of de teef drachtig is, geven we de moeder extra eten. Ze krijgt dan twee keer daags vlees en sportbrokken, met speciale vitamines. 

(Hierboven zie je de echo van onze Donna, die daadwerkelijk drachtig was. Hier kwamen maar liefst acht kleine pups uit.)

Heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op!

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram